nl | en steun ons

8 december: presentatie installatie Kaleb de Groot en discussiemoment Stijn Van Dorpe en Robbrecht Desmet.

Zondag 8 december presenteert Kaleb de Groot zijn installatie “Barricade, Demo’. Een nieuwe serie opblaasbare sculpturen, geproduceerd in nauwe samenwerking met FLACC, worden gecombineerd met handgemaakte bouwmaterialen. Startpunt voor de installatie is de vraag “Als opstand en creativiteit individuele krachten zijn, waarom ontbreekt er bij de hedendaagse barricades dan een intentionele esthetiek?” ‘Barricade, Demo” is een try out voor een actie, dan wel barricade, en zal in de toekomst in het publieke domein gepresenteerd worden als theaterstuk en als interventie.

Op dezelfde dag is er een discussiemoment rond de gezamenlijke werkperiode van Stijn Van Dorpe en Robbrecht Desmet, waar ze ingaan op de methodiek van hun samenwerking. Op uitnodiging van Van Dorpe en Desmet introduceren ROTOR architects en kunstenaars Nico Docx, Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat en Achim Lengerer hun samenwerkingsmodellen, waarbij gezocht wordt naar de overlap of gemeenschappelijke kenmerken met de kunstpraktijk van Van Dorpe en Desmet.

De scenografie is doorlopend te bezoeken. Het discussiemoment is van 13.00 tot 18.00 en de voertaal is Engels. Reserveren via info@flacc.info is gewenst. De locatie is FLACC, Andre Dumontlaan 2, 3600 Genk.

8 december: presentatie installatie Kaleb de Groot en discussiemoment Stijn Van Dorpe en Robbrecht Desmet

Stijn Van Dorpe - The Magritte Project / Hotel Charleroi - Marchienne Au Pont

Zondag 8 december presenteert Kaleb de Groot zijn installatie “Barricade, Demo’. Op de zelfde dag is er een discussiemoment rond de gezamenlijke werkperiode van Stijn Van Dorpe en Robbrecht Desmet, waar ze ingaan op de methodiek van hun samenwerking. Hiernaast zal het ook mogelijk zijn om onze huidige kunstenaars in residentie Lutz-Rainer Müller en Stian Ådlandsvik in hun studio te ontmoeten. Het discussiemoment is van 13.00 tot 18.00 en de voertaal is Engels. De scenografie is doorlopend te bezoeken vanaf 12.00. Reserveren via info@flacc.info is gewenst. De studio van Müller/Ådlandsvik zal geopend zijn tussen de lezingen: 12.00 tot 13.00, 14.30 tot 15.30 en 17.00 tot 18.00. De locatie is FLACC, Andre Dumontlaan 2, 3600 Genk.

Om deze presentatie te delen met anderen leggen de kunstenaars een bus in die in Gent vertrekt en via Brussel naar Genk rijdt. Ze willen u graag uitnodigen om mee te reizen en deel te nemen aan deze namiddag. Om de bus te bekostigen vragen ze aan ieder om € 20 bij te dragen. Deelname uiterlijk te bevestigen op maandag 2-12 via info@flacc.info. De bus vertrekt om 10.20 aan het S.M.A.K. in Gent, en om 11.00 in Brussel aan het Kaaitheater.

Kaleb de Groot - ‘White Space Conflict’ wordt ‘Non Space Conflict’


Het werkplaatsproject begon in 2011 als een samenwerkingsproject, dat de synergie tussen Roosje Klap en Kaleb de Groot zou herijken. Het probleem met deze opzet is dat men het onderzoek an sich gaat onderzoeken en men daarmee achter de eigen staart aan kan gaan rennen. Je komt dan in een quagmire. Of zoals Kaleb en Roosje het verwoorden: een ‘White Space Conflict’.
Het uitgangspunt was het ontwikkelen van een scenografie, waarbij gaande weg nieuwe sculpturen zouden ontstaan. Eerder gemaakt werk en losse elementen werden herwerkt tot opblaasbare sculpturen en ingezet als acteurs. De scenografie zou haar leesbaarheid ontlenen aan de kennis van de beschouwer van het werk van Klap en De Groot. Hoewel de objecten fysiek zijn veranderd, blijft de oorspronkelijke betekenis of waarde van belang. Een parallel met het klassieke stilleven kwam naar voren.
Tegen het einde van de werkperiode bleek de samenwerking tussen Klap en De Groot niet meer vruchtbaar, doordat er teveel afstand tussen de denkwijzen was. De scenografie werd voorgezet door De Groot en werd steeds completer en de setting steeds duidelijker. Door het wegvallen van Roosje stond het project weer op een open veld en werd het een ‘Non Space Conflict’. In de herfst van 2013 wordt het project gepresenteerd.

Kaleb De Groot, Roosje Klap

Kunstenaars:

Kaleb de Groot en Roosje Klap wish to thank Nina Thibo for her story ‘The Room That is Oozing Oil’, p. 53-57 that was written especially for the occasion of this publication and based on the artists’ research for FLACC.
The work ‘Black Thesaurus’ was made with the generous support of BKVB Fund, the Netherlands and the CEAC, China. It was first published with the artist book ‘Exquisit Gunpowder City 16 Shots’ Revolver publishers, Frankfurt in 2008.

2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001