Problemen met het lezen van de nieuwsbrief? Lees online. Problems reading this email? Read online.

FLACC

NIEUWSBRIEF februari – maart 2007

FLACC

werkplaats voor beeldende kunstenaars


JIMMY ROBERT IN FLACC

Jimmy Robert
De eerste kunstenaar die in 2007 start in FLACC is Jimmy Robert (1975, Guadeloupe). De veelzijdige kunstenaar ontwikkelt in het centrum geen tijdelijk en welomlijnd project maar verbindt zich voor een jaar in de vorm van korte, regelmatige werkperiodes. Robert creëert in Genk zowel sculpturen, prenten, installaties als performances waarin hij zich toelegt op de relatie tussen dans en beeldende kunst. Naast de opzet van een publiek filmprogramma werkt hij aan meer intieme toonmomenten. Een eerste presentatie voorziet de kunstenaar op donderdag 8 maart as. om 19.00 u in FLACC. Jimmy Robert nodigde hiervoor danser Werner Nigg (1978, Zwitserland) uit om in samenspraak een choreografie te ontwikkelen vanuit een fragiele metalen sculptuur. In de performance met de titel Metallica volgt het lichaam van de danser de vormen, lagen, lijnen en plooien van het object. De voorstelling vindt plaats in het metaalatelier van FLACC waar de sculptuur wordt uitgevoerd en waarbij Robert de masculiene handenarbeid tegenover fragiliteit en maniërisme plaatst.

Jimmy Robert studeerde aan Goldsmiths’ College (London) resideerde aan de Rijksacademie (Amsterdam) en toonde zijn werk recentelijk in Tate Britain (Londen), Centre Pompidou (Parijs) en het Stedelijk Museum Amsterdam. De kunstenaar woont sinds kort in Brussel.Metallica: dansperformance 10’

Donderdag 8 maart 2007 om 19.00 u

Metaalatelier FLACC, André Dumontlaan 2, 3600 GenkSAMENWERKING JAN VAN EYCK ACADEMIE – FLACC

De Jan van Eyck Academie (Maastricht) en FLACC werken sinds enkele maanden aan een
samenwerking op het gebied van onderzoek en ondersteuning van projecten die zich binnen het programma van de instellingen ontwikkelen. Vanaf heden worden de werkplaatsfaciliteiten en technische expertise collectief ingezet voor de realisatie van producties en biedt de Jan van Eyck Academie vrije toegang aan de bibliotheek en het documentatiecentrum. De organisaties hebben een gezamenlijke inventaris opgesteld van alle aanwezige faciliteiten en knowhow en zullen de jaarlijkse facilitaire investeringsplannen uitwisselen. Verder werken de instellingen aan een gezamenlijke database inzake externe expertise die nuttig en inzetbaar is bij de realisering van producties. FLACC en de Jan van Eyck Academie beogen complementariteit inzake faciliteiten en expertise en een grensoverschrijdende dynamiek van de residerende kunstenaars/onderzoekers. De organisaties streven naar een uitbreiding van deze samenwerking, bij voorkeur op Euregionaal niveau.


OPROEP VRIJWILLIGERS: FILM SUE DE BEER

14 - 28 maart 2007, mijngebouw waterschei, Genk

FLACC zoekt handige vrijwilligers om te helpen op de filmset van Sue de Beer (1973, Massachusetts). De Amerikaanse cineaste zal in maart haar film ‘the Bauhaus’ inblikken in de mijngebouwen van Waterschei, Genk. Voor de opnames werd een ruime crew samengesteld van acteurs, decorbouwers, cameralui, geluidstechnici tot deskundigen in grimage en special effects. De psychedelische historische film duurt dertig minuten en wordt eind dit jaar getoond in Los Angeles, Antwerpen en Berlijn. De prent wordt gecoördineerd door FLACC en financieel gedragen door een privé-collectioneur. Sue de Beer woont in New York en Berlijn en stelde afgelopen jaren ondermeer tentoon op de Whitney Biënnale en het Brooklyn Museum in New York en in de Sandroni Rey Gallery in Los Angeles. Geïnteresseerden die willen meewerken als assistent op en langs de opnameset van de film kunnen zich melden op flacc@skynet.be of 0032 89 84 52 23. Meer informatie over Sue de Beer en The Bauhaus vind je in een volgende nieuwsbrief en ook hier.


HOLODECK-CONVENTIE

Het tijdelijk collectief dat Geert Goiris vorig jaar oprichtte met Jean Bernard Koeman en (Jens de Schutter, Piet Mertens en Wim Waelput) kwam ook vorige week samen in Genk. Hun samenwerking is geëvolueerd naar een langere termijn verbintenis waarbij de kunstenaars op geregelde tijdstippen gedurende een week elkaar ontmoeten. Op deze ‘conventies’ leggen ze elkaar nieuwe bevindingen voor en voorziet FLACC een intens programma op maat van hun gezamenlijk onderzoek. Holodeck, een verwijzing naar de Enterprise-D uit Star Trek, vormde het initiële uitgangspunt van hun queeste waarbij de kunstenaars de ervaringskracht van ruimte en beeld aftasten. De voorbije week brachten de kunstenaars een bezoek aan het Europlanetarium, nodigden ze afzonderlijk gastkunstenaar Koen Deprez en kunstfilosoof Francis Smets uit om een dag mee te denken en bezochten ze vijf uiteenlopende types van watertorens in samenwerking met de Vlaamse Water Maatschappij. Beeldmateriaal van hun recente ontmoeting vind je hier


FLACC: EXTRA MUROS

- Jong afgestudeerden Samira El Khadraoui en Hilke Muyldermans werden onlangs geselecteerd voor een drie maanden durende residentie aan de Academia Belgica te Rome. Om hun verblijf en beeldend onderzoek te volgen installeerde FLACC een fotolog op de website waarop de kunstenaressen regelmatig nieuwe beelden posten. De weblog, een autonoom project, kreeg de titel ">S.I.D.E.W.A.L.K.S. mee.

- De tentoonstelling ‘Have a nice day’ van Frederik Van Simaey loopt van 3 tot en met 28 maart in Cultuurcentrum De Schakel, Waregem. Philip Janssens participeert aan The Moss Gathering Tumbleweed Experience, een project van Hans Theys voor NICC en werk van Joris Perdieus is te bezichtigen in Atelier Soylent White, Brussel.


RECEPTIEVE WERKING

In januari waren ook volgende kunstenaars aan het werk in de ateliers van FLACC: Els Vanden Meersch, Gert Jochems, Katrin Deconinck, Alien Oosting, Kristof Vrancken, Kathleen Kuppens, Diewke Eerdekens en Ben Hanssen.