nl | en support us

Anne Wenzel

http://www.annewenzel.nl

silent landscape, 2006
ceramics, water, wooden base , mural: Indian ink, 160 × 300 × 500 cm
photo: John Stoel
heaven, 2007
ceramics, charcoal, 145 × 230 × 520 cm
photo: John Stoel
z.t. (hert), 2005
ceramics, metal, 165 × 140 × 170 cm
Collection S.M.A.K.
photo: Hans Wilschut
Bright solitude (trophy),2008
ceramics, metal
presentation Stedelijk Museum Schiedam (NL)
photo: John Stoel
Requiem of Heroism, 2010
ceramics, metal
presentation Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam
Private collection France
photo: John Stoel

Anne Wenzel (NL,°1972) maakt grote keramische beelden en installaties. In haar werk speelt zij met de verwachting van de kijker. Schijnbaar liefelijke bossen, meisjes en honden veranderen in dramatische, maar verstilde, werelden. Hierbij vormen de in eerste instantie autonome beelden veelal uitgangspunt voor nauwkeurig georchestreerde installaties.
De laatste tijd gebruikt zij steeds vaker beelden uit de media van natuurrampen en oorlogsgebieden. Deze gruwelijke beelden vertaald zij naar verstilde donkere ambigu beelden, die tegelijkertijd dramatisch en van een diepe schoonheid zijn.
Door haar materiaalgebruik balanceren haar beelden tussen abstractie en realisme. Hierdoor stijgen de beelden boven het algemene uit en worden metaforen voor innerlijke strijd, persoonlijke idealen en menselijke ontoereikendheid.

Anne Wenzel studeerde beeldhouwen aan de AKI, academie voor beeldende kunsten in Enschede. Zij exposeerde sindsdien op verschillende plaatsen in Nederland zoals Boijmans van Beuningen, Stedelijk Museum Schiedam, Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch en Witte de With. Internationaal was haar werk te zien in musea, instituten en galeries in oa. Wenen, Düsseldorf, London, Gent en Berlijn en Parijs. Anne Wenzel was in 2007 genomineerd voor de longlijst van de Prix de Rome en in 2008 voor de Dolf Henkes Prijs. In 2010 won zij de Sydney Myer Fund Australian Ceramic Award. Haar werk is opgenomen in verschillende internationale museale- als ook privécollecties.
Haar werk wordt vertegenwoordigt door Galerie Tatjana Pieters in Gent en Galerie Akinci in Amsterdam.

projects: